
 
FY 2012 RSVP Relinquishment Funds Competition 

   
New Grants and Augmentations 

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
 This document supplements the FY 2012 Relinquishment Funds Senior Corps Notice of Funding Opportunity 

for RSV Program and Application Instructions: 
http://www.seniorcorps.gov/for_organizations/funding/NOTICE.asp 

Applicability 
 

APPICABILITY QUESTION 

Augmentation 1. For an augmentation proposal, should we assume the reviewers will not see our 
current grant narratives already entered into e-grants? 

 
      Yes. 

Augmentation  
and  
New 

2. If an existing RSVP grantee writes a proposal to increase its volunteer base - but due 
to the normal loss of volunteers in a given year the volunteer base remained similar 
in number would there be any consequences to the program in terms of the RSVP 
re-competition in 2013. 

 
       No.  

Augmentation  
and  
New 

3. We have two different main service activities, both of which will increase the ability 
of disabled or senior adults to continue to live independently.  Can the two Work 
Plans that contain Performance Measures both have the same desired End 
Outcome? 

 
Yes. 

New 4. Given that we will have to build up to the total number of new volunteers we are 
proposing, how many volunteers should be shown in the first year of the grant? 
 

      Show the total number you expect to build up to. Explain your plans for recruiting these      
      volunteers in your narrative.  

New 5. The Notice recommends specific page limits to various parts of the application.  Do 
the character limits included in the application instructions apply as well, ie 1500 for 
Executive Summary, 4,000 for the narrative sections B-E? 
 
No. The character limits that are included in the Senior Corps Grant Application 
instructions have been eliminated  in eGrants. 

Augmentation  
and  
New 

6. If extenuating circumstances make use of eGrants impossible, rather than sending a 
hard copy of the application, can an applicant send the application on a disk or 
thumb drive? 

 
No.  If extenuating circumstances make the use of eGrants impossible, you may send a 
hard copy of the application to the address in Section VII. of the Notice, via overnight 
carrier. Please use a non-U.S. Postal Service carrier because of security-related delays in 
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receiving mail from the U.S. Postal Service. All deadlines and requirements in this Notice 
apply to hard copy applications. Hard copy applications must include a cover letter 
detailing the circumstances that make it impossible to submit via e-Grants. CNCS does 
not accept applications submitted via fax, e-mail, thumb drive or disk. 

New 7. What is the minimum amount of time a RSVP can volunteer?  
 

      No minimum has been established. The RSVP program regulations state that “a RSVP    
      volunteer shall serve weekly on a regular basis, or intensively on short-term assignments    
      consistent with the assignment description.” [45 CFR 2553.51] 

Augmentation  
and  
New 

8. What is the time frame for a work plan?  
 
       Work plans should reflect the time required to achieve the specified targets and may  
       cover the entire 3-year grant performance period. Applicants for grant augmentations  
       should develop work plans that cover the duration until the end of their grant period. 

Augmentation  
and  
New 

9. Must all RSVP volunteers being proposed for a new project or an augmentation 
proposal be placed in impact/outcome based work plans?  
 
Applicants for a new grant must place 50% of their volunteers in impact based work 
plans. Applicants for grant augmentations must place all of their volunteers in impact 
based work plans.  

Augmentation 10. For a grant augmentation proposal, should the RSVP volunteer services we propose 
to add be included in one of our current work plans or in a new work plan? 

 
    For the additional volunteers you propose to add, you should create one or more new work    
    plans. Later, if you receive an award, you will add the new work plan to your current grant. 

Augmentation 11. For our augmentation proposal, do we need to discuss how we will assess 
performance against all the work plans or just the one with the outcome level 
performance measure? 

 
You should address how you will assess performance against all the work plans you 
propose. 

Augmentation  
and  
New 

12. Is there any recommended number of work plans we should include in our 
application? 

 
No. 

Augmentation  
and  
New 

13. How do we account in work plans for volunteers who are doing multiple assignments 
that relate to more than one work plan? 

 
An individual volunteer may be counted in more than one work plan.  

Augmentation  
and  
New 

14. Can we place volunteers in programmatic activities our own agency? 
 

Yes if they meet the programmatic priority areas in the Notice.  
 
To quote the RSVP program regulations in 45 CFR 2553.61: “The grantee may function 
as a volunteer station, provided that no more than 5% of the total number of volunteers 
budgeted for the project are assigned to it in administrative or support positions. This 
limitation does not apply to the assignment of volunteers to other programs administered 
by the grantee or special volunteer activities of the project. The RSVP project itself may 
function as a volunteer station or may initiate special volunteer activities provided the 
Corporation agrees that these activities are in accord with program objectives and will not 
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hinder overall project operations.”   
New 15. Do we need to have a fully formed advisory group before we get an award? 

 
No.  

New 16. Since we aren’t established in the new geographic area we will be working in, how 
do we prepare a station roster? 

 
Provide a tentative list based on those you plan to sign up. 

New 17. What is the basis for reimbursing a grantee’s costs? 
 
Grantees draw funds based on actual cash needs from the Department of Health and 
Human Services Payment Management System (HHS/PMS). If you receive an award and 
are not currently drawing funds in this manner, Corporation staff will work with you to 
get your account set up. Costs must be consistent with the approved grant budget and 
allowable under the applicable OMB Cost Principles found at 
http://www.whitehouse.gov/omb/grants_circulars/   

Augmentation 18. Is there a cap on the amount of funding we can request to augment our current 
grant? 

 
No. 

Augmentation  
and  
New 

19. What is the relationship between the selection criteria and the Senior Corps Grant 
Application instructions concerning the content of the various sections of the 
application? 

 
The proposal selection criteria are general criteria applied to assessing the application as a 
whole. They do not necessarily correspond directly to particular sections of the 
application. 

New 20. Can we propose a project in an un-served area where there was no relinquishment? 
  
No. However, proposals may include projects that cover areas previously served by a 
relinquished grant and adjacent un-served areas. 

Augmentation 21. May a group or association of RSVP projects submit a joint proposal to augment 
each of their grants? 
 
Yes. It is possible to submit an augmentation application involving multiple RSVP 
projects.  
• All participating projects would have to be eligible.  

• One lead organization would submit the application in eGrants, again identifying all 
the members of the collaboration and how the volunteers would be distributed among 
them all.  

If the application is selected, the state office would notify each member project that they 
can submit an amendment request for their respective share of the award. 

Augmentation 22. Our grant year is April – March and we are planning to apply for a grant 
augmentation. If successful, we won’t receive the funds until September 2012.  
Would we be required to recruit and place the number of additional volunteers we 
propose by the end of that 6 month period? 

 
Not necessarily. For example, if you propose to augment your current volunteer corps 
with another 50 volunteers, you would indicate in your application by when you 

http://www.whitehouse.gov/omb/grants_circulars/
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anticipate bringing the additional 50 on board.    
New 

 
23. If our state RSVP association applies for a new grant, does this preclude the RSVP 

projects in that same state from applying individually? 
 
       No.  

Augmentation 24. May a current RSVP grantee submit an augmentation proposal to expand RSVP 
volunteer services in a programmatic area that the RSVP volunteers are already 
addressing, if those services are to be delivered within the project’s existing 
geographic service area? 

 
Yes if the programming meets the Veterans and Military service focus as prescribed by 
the Notice. For the purposes of this Notice, expansion of services within a currently 
served geographic area is considered new programmatic activity. 

Augmentation  
and  
New 

 

25. Who gets priority – grant augmentations or new projects?  
 

To the extent possible, our goal is to return RSVP resources to geographic areas 
previously served by RSVP.  

New 26. For a current grantee, if you are establishing a new freestanding project, how does it 
relate to your project on an on-going basis and do the funds come through your 
current project? 
 
The funds would not come through your current grant.  

New 27. If a current grantee wants to establish a new RSVP project in a previously served 
geographic area, must the new project be managed as a separate, independent grant 
with its own project director and project staff? 

 
Yes. Each project must be managed as a separate grant, each of which carries the same 
fiscal and program responsibilities as any other CNCS funded RSVP grant, including the 
assignment of a full-time project director, unless you can justify assigning a project 
director for less than full time in your management narrative when you submit your full 
application. You would propose managing the project with a separate full time project 
director or a plan for managing the new project with less than a full-time project director. 
We typically require a full-time director, but there could be a case where a project director 
splits their time between two projects.   

Augmentation  
and  
New 

 

28. If we propose two different types of services, such as mentoring and support of 
independent living, should these be in one work plan or separate work plans? 

 
Since the needs and impact results would be different for each, separate work plans for 
each type of service is recommended.  

Augmentation  
and  
New 

 

29. How should we regard the statements in the Notice that augmentations have a 
minimum of 20 RSVP volunteers and new projects are estimated to have 350 RSVP 
volunteers? 

 
Proposals for augmentation grants must have a minimum of 20 volunteers; there is no 
maximum. Proposals for new projects may have an estimated 350 RSVP volunteers; you 
should propose the number of volunteers appropriate for your community and the 
objectives of your application. 

New 
 

30. Does the list of geographic areas posted at the Notice APPENDIX A show the areas  
available to be served by new projects? 
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Yes. The list shows the geographic areas previously served by a project that was 
voluntarily relinquished.  

Augmentation  
and  
New 

 

31. Can the competition funds be used to purchase a wheelchair equipped mini bus to 
transport shut ins, wounded warriors, etc., to and from community programs? 

 
No. This program does not fund equipment, such as a bus for this purpose. 

New 32. Must an existing grantee applying only for the purpose of serving a new project 
area, address at least one of the six Focus Areas listed in the Notice. 

  
Yes. As stated in the Notice, funding priorities for New Grants require that all Senior 
Corps volunteers be placed in assignments that address one or more of the six Focus 
Areas from the CNCS’s Strategic Plan. 

New 33. Section VI. Award Administration Information of the Notice states that awards for 
successful application will be issued by late September 2012.  What period of time 
will grant funds be available to spend?  
 
We anticipate completing announcement of the results of this competition by September 
2012, and awarding grants with a start date of no later than September 30, 2012. Grants 
will be made for a three-year performance period, with funding provided one year at a 
time, contingent on satisfactory performance, demonstrated capacity to manage the grant, 
compliance with grant requirements, and the availability of Congressional appropriations.. 
Before the end of the first and second budget years, recipients will receive guidance on 
submitting a continuation application for the subsequent year of operation.   

New 34. Does a “new” project have three years to recruit the target number of unduplicated 
volunteers? 

 
Yes. An RSVP project does not have to recruit the target number of new volunteers in the 
first year of the grant period. We only estimate that new RSVP projects will enroll an 
average of 300 RSVP volunteers in their first year based on historical experience. The 
estimated average federal cost per RSVP volunteer is $350; the actual cost may differ 
depending upon the particulars of the program.   

 
It is the Corporation’s expectation that grantees will make every effort to carefully assess 
their ability to recruit new volunteers and place new volunteers in service projects as soon 
as possible. 

Augmentation 35. For an augmentation proposal, are any of the following acceptable? a) a new work 
plan in an existing service area, b) expansion into new unserved areas using current 
work plans c) expansion into an unserved area with a new work plan? 

 
Yes. An existing RSVP grantee may apply for an augmentation of its current grant for 
expansion of an existing project within its currently approved geographic service area or 
into a new unserved geographic area which meets the programming criteria for Grant 
Augmentations focusing on Veterans and family members of military service members 
specified in the Notice. If an award is made, the grantee will receive instructions on how 
to integrate the augmentation work plan(s) into the current grant.  

Augmentation 36. Can an RSVP grantee applying to receive a grant augmentation partner with 
another agency that also receives federal funding from another federal agency? 
  
Yes. An RSVP project may partner with another agency in many ways including asking 
the partner to serve as a volunteer station. The RSVP grantee must serve as the applicant 
for an augmentation under this Notice. Note that unless the statute authorizing another 
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federal government program provides for the use of that program’s funds to be used to 
meet the grantee match or cost share requirement, it is not possible to use federal funds 
for the match or cost share requirement. 

Augmentation  
 

37. Is there a matching funds requirement for current RSVP programs? 
 

Yes. See the Notice, Section III.4. Non-federal Share Requirements for All Applicants 
New 38. Is there a formula for determining the non-federal share we should budget? 

 
Yes. The RSVP non-federal share requirement — 10% in Year 1, 20% in Year 2, and 
30% in Year 3 and subsequent years — is calculated as a percentage of the total project 
budget. For example, if your total budget is $100,000, the required non-federal share for 
Year One would be $10,000 and the federal share would be $90,000.  

Augmentation  
and  
New 

 

39. Will applicants garner any special consideration for providing matching funds 
beyond the required minimum percentage? 

 
No. 

Augmentation  
and  
New 

 

40. Will cash or in-kind contributions be accepted as part of match? 
 

Yes. The RSVP Program Regulations in 45 CFR 2553.72(2), state that: “a grantee is 
responsible for identifying non-Corporation funds which may include in-kind 
contributions.” 

Augmentation  
and  
New 

 

41. Are there any restrictions regarding the amount that may be requested? 
 
      No.  

Augmentation 42. Is a grantee of a non-Corporation funded RSVP project whose only Corporation 
funding resulted from a PNS grant augmentation under a previous competition, 
considered a current RSVP grantee?  

  
Yes. 

Augmentation  
and  
New 

 

43. Can federal agency funding be used to meet the non-federal share requirement?  
 

No. Unless the statute authorizing another federal government program provides for the 
use of that program’s funds to be used to meet the grantee match or cost share 
requirement, it is not possible to use federal funds for the match or cost share 
requirement. Neither the Corporation’s statutes nor the Older Americans Act, contain 
such a provision. 

Augmentation  
and  
New 

 

44. Is the grantee of a current non-Corporation funded RSVP project considered 
a "grantee" for this competition? 

 
Yes. 

Augmentation  
and  
New 

 

45. Does the average federal cost per RSVP volunteer of $350 cover all costs associated 
with an RSVP volunteer, both administrative costs as well as the cost of such 
volunteer benefits as required insurance, mileage reimbursement, and meals where 
applicable? 

 
Yes.  
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